Lavanta Yatırımı Karlı mı? Avantajları Nedir?
Son zamanlarda en çok sorulan sorulardan biri de Lavanta yatırımı yapmak mantıklı mı sorusudur. Yatırımcılar, girişimciler ve çiftçiler açısından bu soruların yanıtını vermek isterim.
Uzun yıllardır lavanta danışmanlığı veren firma olarak yatırımcılardan gelen birçok soruya muhatap olmaktayız. Soruların geldiği son nokta, lavanta yatırımı mantıklı mı sorusudur. Kimler lavantaya yatırım yapmalı, kimler yapmamalı burada size bilgi vereceğim.
İçindekiler listesi
Lavanta yatırımı
Lavantaya yatırım yapmadan önce gerçek ve doğru bilgiye sahip olmanız gerekir. Henüz yeni bir alan olduğu için her kafadan bir ses çıkmaktadır. Bu nedenle doğru bilgiye sahip olup karar vermeniz gerekir. Bunu özellikle vurguluyorum çünkü piyasada kanaat bildirenlerin çoğu eksik bilgiye sahip. Bu nedenle öncelikle gerçek bilgi verecek danışmana, akıl hocasına sahip olmanız gerekir.
Toprağı seviyorsanız, tarımın gelecekte ekonomi üzerinde, sanayi üzerinde daha fazla rolü olacağına inanıyorsanız doğru yoldasınız. Öncelikle, alternatif ürünlerle karşılaştırma yapalım.
Buğday ile Lavanta karşılaştırması
Son yıllarda gübre fiyatlarının artması ile çiftçiler buğday yetiştirmekten vazgeçmektedir. Buğday ile lavantanın toprak gereksinimleri neredeyse aynıdır. Buğday yetiştirmek için toprağın hazırlanması ile lavantanın toprağının hazırlanması neredeyse aynıdır. Ancak, lavanta gübre istemez. Buğday hasadından sonra elinizdeki buğdayı satmakta zorlanırsınız. Ancak, lavantanın alıcısı vardır. Yağ çıkardıktan sonra kolayca elinizden çıkarabilirsiniz. Yurtdışından daha ucuza un ithalat edilirken, lavantanın ithalat fiyatları çok yüksektedir.
Bu nedenle buğday ekimi gün geçtikçe azalmakta, çiftçiler daha fazla katma değeri olan ürünlere kaymaktadır. Bunlardan biri de ceviz ekimidir.
Ceviz ile Lavanta karşılaştırması
Son 10 yıldır ceviz ekimi revaçta. Ceviz fidesi yetiştiriciliği, ceviz danışmanlığı verenler, sulama sistemleri, budama, ilaçlama, hasat makineleri, kurutma ve satma. Buna benzer teferruatı çok fazla olan bir bitkidir. Son yıllarda ceviz üreticileri ceviz fiyatlarının sabit kalmasından şikayet etmektedir. Ceviz su isteyen bir ağaç olduğu için ciddi bir sorundur. Ancak lavantada bu maliyetlere katlanmazsınız. Lavanta su istemez, sulama sistemleri istemez. Sadece ilk yıl ot ile mücadele etmeniz gerekir. Bir kere ektikten sonra 25yıl aynı kökten hasat yaparsınız.
Lavantayı buğday ile ceviz ile mukayese ettim. Bunun nedeni ilkinin ekonomik değerinin olmaması, ikincisinin çok fazla uğraş istemesidir. Ancak lavanta yatırımı ikisine göre daha makuldür.
Kimler Lavantaya yatırım yapmalı
Yatırımcıları, girişimciler ve çiftçiler olarak ikiye ayırarak incelemek isterim. Girişimciler için lavantaya yatırım ne kadar makul buradan başlayalım. Girişimciler elindeki sermayeyi çoğaltmak için farklı sektörlerde değerlendirmek ister. Birçok girişimci bana ulaşarak 10 dönüm lavanta maliyeti ne kadar, ne kadar eksek ne kadar gelir elde ederim gibi sorular sormaktadır.
Girişimciler lavantaya neden yatırım yapmalı
Girişimcilerin lavantaya ilgileri son günlerde günden güne artmaktadır. Düşük maliyet, yüksek getiri nedeni ile yatırım kararı alan girişimciler kazanmaktadır. Lavanta yetiştirmek için önce tarlaya sahip olmanız gerekir. Ya da uzun süreli noter tasdikli kiralamanız gerekir. Çünkü 25 sene hasat yapacaksınız. Lavanta ekiminin en yoğun olduğu yerler olan Çanakkale, Yozgat, Konya, Muş, Van gibi yerlerde toprağın dönümü 10bin -20bin arasında değişmektedir. 1 dönüm kiralık yerlerin maliyeti de yıllık 50TL ile 100TL arasında değişmektedir. Sulu tarım yapılmayacağı için toprak maliyeti düşüktür.
Tarlaya sahip olduktan sonra önemli olan konu lavanta fidesi seçimidir. Yüksek getiri için doğru fide seçmeniz gerekir. Bilgi kirliliği olan konulardan biri de fide seçiminde yaşanmaktadır. Hangi amaçla yatırım yapmanız gerektiği bu noktada önemli. Görsellik için fide farklı, yağ elde etmek için farklı fide ekilir. Bu konuda beni ararsanız size detaylı bilgi verebilirim. Yatırımcılar yağ için angustifolia ekmesi gerekirken görsellik için intermedia ekmeleri gerekir.
Fide maliyetleri düşüktür
Girişimcilerin fideye yapacakları yatırım katlanılabilirdir. 2TL civarında olan fidelerin ömrü 25 senedir. Tek kökten 25 sene hasat yapabilirsiniz. Lavanta fiyatları yazısını okuyabilirsiniz.
Sulama derdi yoktur
Girişimcilerin lavanta yatırımı yapmalarının diğer bir nedeni sulama sorunu yoktur. Ceviz, aronya benzeri ürünlerin düzenli suya ihtiyacı vardır.
Gübreleme sorunu yoktur
Lavanta ekmeniz için nedenlerden biri de gübreye gereksinim yoktur. Alternatif ürünlerin bir çoğu topraktan ve üstten gübreleme isterken lavanta gübreleme istemez.
Lavanta toprak seçmez
Türkiye’nin neredeyse tamamında lavanta ekebilirsiniz. Yüksek rakımlara dayanıklı olması, yaz güneşini alması nedeniyle ülkemizde büyük ölçüde ekimi yapılmaktadır.
Girişimcilerin yatırımlarını lavantadan yana kullanmalarının bir nedeni de ücretsiz lavanta danışmanlığı vermemizdir.
Ücretsiz lavanta danışmanlığı veriyoruz
Doğru karar vermek için doğru bilgi edinmek gerekir. Bu nedenle bizimle yatırıma başlayanlara ücretsiz lavanta danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Lavanta fidesi seçiminden, ekimine, ot ile mücadelesinden hasadına ve yağ çıkarmaya kadar destek veriyoruz. Yatırım yapacak olan girişimci hiçbirşeye karışmadan sözleşme imzalayarak destek veriyoruz. Ücretsiz lavanta danışmanlığı veriyoruz tıklayın
Yatırımcıların çoğu farklı işler ile ilgilendiğinden lavanta bahçelerini sürekli takip edemez. Bu noktada biz size yardımcı oluyoruz. Sadece fide ekimi yapmıyoruz. Baştan sona lavanta desteği veriyoruz.