Lavanta yetiştiriciliği yüksek getiri sağlar. Sertifikalı toptan lavanta fidesi alın.
05326717688
Lavanta Yetiştiriciliği Zor mu? Üretimi ve Yetiştirmesi Nasıl Yapılır?

Lavanta Yetiştiriciliği Zor mu? Üretimi ve Yetiştirmesi Nasıl Yapılır?

Endüstriyel anlamda getirisi yüksek olduğu için üreticiler lavanta yetiştiriciliği zor mu, üretimi nasıl yapılır, ne zaman ekilir sorularını bize sormaktadır. Ekim için tarlalara gidiyoruz. Gittiğimiz yerlerde insanlar yanımıza gelerek bize soru sormaktadır. En başta sorulan soru, lavanta yetiştirmek karlı mı? Evet yüksek getirisi var deyince, 2021’de yağın kilosu 500TL ile 1000TL arasında satıldığını söylüyorum. Bu nedenle köylüler lavanta yetiştiriciliğine ilgi duymaktadır. Bu yazımda size genel anlamda lavanta nasıl yetiştirilir sorusuna yanıt vereceğim.

lavanta yetiştirmek zor mu kolay mı

Lavanta yetiştirmek zor mu

Lavanta yetiştirmesinin kolay mı yoksa zor mu olduğunu yazının sonunda siz karar verin. Ben sadece size bilgi vermek istiyorum. Lavanta 3 yılda maliyetlerini karşılayan bir bitkidir. Çok yıllık ürün alabileceğiniz, soğuğa sıcağa dayanıklı su istemeyen çöl bitkisidir.

Lavanta yetiştiriciliğine başlamak için öncelikle bilmemiz gereken hangi tür lavanta modelini ekeceğimizdir. Biz yağlık lavanta ekiyoruz. Getirisi yüksek olan, yağ değerleri para eden lavanta fidesi, angustofilia dır. Bu tür lavanta, tohumlama ile elde edilmez. Elde edilse de verimli olmaz. Mutlaka çelikleme yöntemi ile üretilmesi gerekir. Demek ki neymiş; lavanta yetiştirmenin ilk şartı doğru fide seçmektir. Lavanta fidesi fiyatları için bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Doğru fideyi seçtikten sonra, fideyi nereden alacağız? Fide üretimi yapan birçok yer var. Lavanta fidesi, lavanta üretimi yapılan yerden alınır. Müşterilerimize satın almadan önce mutlaka seramıza gelmelerini tavsiye ediyoruz. Seramızda Bulgaristan’dan getirdiğimiz çelikleri büyütüyoruz. Lavanta fidesini bizden temin edebilirsiniz.

Lavanta ekimi ve zamanı

Lavanta ekim zamanı kasım ile mart ayları arasında yapılması gerekir. Bunun nedeni, bitkinin ve toprağın uyku da olmasıdır. Bu aylarda seramızdan söküm yaparak tarlanıza ekim yaptığımızda toprak değişikliğini bitki anlamaz Lavanta ekiminde bir püf noktası var. Bunu çoğu kişi bilmez. Ekim öncesinde lavantanın kökü ve üst kısmı satır ile alınır. Bu sayede bitki hemen uyanmaya çalışır ve köke güç verir. Netice olarak toprağa tutunur ve fire olmaz.

Lavanta ekim öncesinde, toprağın hazırlanması gerekir. Pulluk ile sürülen toprağı bir müddet havalandırmak gerekir. Sonrasında aysan ile toprak tekrar havalandırılır. Toprağın, topaç olmaması, kahve kıvamında ayarlanması gerekir. Bunu neden yapıyoruz? Toprak ne kadar yumuşak olursa, köke o kadar kolay bağlanır. Bu şekilde firenin önüne geçilir. Toptan lavanta fidesi yazısını okuyabilirsiniz.

Lavanta iklim ve toprak ayrımı yapar mı

Lavanta Türkiye şartlarında soğuğa ve sıcağa dayanır. Yüksek rakımlı yerlerde yağ oranları daha kaliteli olur. Satışta size yüksek getiri olarak geri döner. Ülkemizde Karadeniz bölgesinde yetişmez. Bunun nedeni çok yağış olmasıdır. Lavanta suyu sevmez. Arazilerde %7 eğim istiyoruz. Bunun nedeni suyun akıp gitmesidir. Köklerde su kalırsa, lavanta çürümeye başlar. Toprak ayrımı çok fazla yapmaz. Kıraç topraklarda verim yüksek olur. Yaz sıcaklığı ne kadar yüksekse yağın verimi de o denli yüksek olacaktır. Bu yüzden lavanta yetiştiriciliği zor değildir.

Sulama ve gübreleme nasıl yapılır

Ekim esnasında can suyu verilir. Eğer ekimden birkaç gün sonra yağmur yağacaksa can suyuna da gerek yok. Bunun dışında lavanta su istemez. Belki yazın çok sıcak zamanlarında dibine tanker ile az su verilebilir. Lavanta gübre istemez. Toprağın içindeki mineralleri aldığı için ekstra takviye yapmaya ihtiyaç duymaz.

Fide ücretlerinin düşük olması, bakım maliyetlerinin düşük olması, su ve gübre istememesi nedeni ile lavanta yetiştirmek zor değildir. Üreticiler buğday ve ceviz ile kıyasladığında yüksek gelir elde edebileceklerini görmektedir. Bu nedenle birçok çiftçi bize lavanta yetiştirmek için başvurmaktadır. Uzun yıllı bitki olması da tercih edilme nedenlerinden biridir. Lavanta Yetiştiriciliği yazısını okuyun.

Lavantanın ot ile mücadelesi

Dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri ilk yıl lavantayı ota kaptırmamaktır. Bunu başarırsanız 25 sene tek kökten hasat yapabilirsiniz. Ot ile mücadele nasıl yapılır? İlkbaharda yağmurlar yağmaya başladığında tarlanızda otlar çıkacaktır. İşte mücadele edeceğimiz bunlardır. Çapa ile lavanta fidesinin altındaki yabani otları temizliyoruz.

El çapası yanında traktöre bağlanan ara çapalama araçları mevcuttur. Traktör ile lavanta aralarından geçerek otları kolayca temizleyebilirsiniz. Bunun size maliyeti çok düşük olacaktır. Ancak getirisi yüksek olacaktır. Ottan arındırılan tarlalardaki lavanta öbekleri çok daha sağlıklı ve büyük olacaktır.

Hasat ne zaman ve nasıl yapılır

Lavanta bitkisi haziran ayında çiçek açar ve temmuzda hasadının yapılması gerekir. İlk yıl orak ile kesim yapabilirsiniz. Sonraki yıllarda elektrikli testere ile kesim yapabilirsiniz. Bunların videolarını sitemizde bulabilirsiniz. Hasat, aynı zamanda budama yerine geçmektedir. Bu yüzden her sene daha fazla büyüyecektir. Büyüyen lavanta öbeklerinden daha fazla verim alabilirsiniz.

Hasat yapıldıktan sonra çiçekler yağ elde etmek için distilasyon merkezine götürülür. Burada yağ ve su birbirinden ayrılır. Size hem suyu ve hem de yağı verilir. İkisi de endüstride kullanılır. İkisinin de ticari değeri vardır. Bundan sonra yapmanız gereken yağı ve suyu satmaktır. Piyasada büyük tüccarlar lavanta yağı toplamaktadır. Bunlara satabilirsiniz.

Ayrıca, kendiniz katma değer ekleyerek çok daha yüksek karlara ürün halinde satış yapabilirsiniz. Sabun, lavanta kurusu, kese, markalı yağ satışı bunlara bir kaç örnek olabilir.

Sizin de göreceğiniz gibi lavanta yetiştiriciliği zor değildir. Doğru fide alırsanız, doğru ekim şartlarını yerine getirirseniz ve ot ile mücadele ederseniz, lavantadan para kazanabilirsiniz.

Küçük Rica: Paylaşır mısınız?