Lavanta fidesi ne zaman dikilir, Lavanta fidesi nasıl dikilir 2024 Güncel
Lavanta fidesi ne zaman dikilir sorusu ekim yapmak isteyen yatırımcılar tarafından sıkça sorulmaktadır. Lavanta, getirisi yüksek aromatik bitki grubuna girdiği için alternatif ürün ekmek isteyenler tarafından takip edilmektedir. 2021 yılında ülkemizde yaklaşık 15.000 dönüm tarlaya lavanta dikimi yapılmıştır. Peki lavanta fidesini toprağa ne zaman dikmek gerekir?
Lavanta Fidesi Almak İçin Tıklayın
Lavanta, sıcak ve soğuğa dayanaklı çöl bitkisidir. Su ve gübre istemez. Bu istediğimiz zaman ekeceğimiz anlamına gelmez. Lavanta ile ilgili genel bilgiler yazısını okuyabilirsiniz.
İçindekiler listesi
- Lavanta fidesi ne zaman dikilir
- Kasım ile Şubat ayları arasında lavanta fidesi dikilmelidir
- Lavanta fidesi nasıl dikilir
- Makine ile lavanta fidesi nasıl dikilir
- Elle lavanta nasıl ekilir
- Makine ve elle dikim hangisi tercih edilmeli
- Lavanta tohumu nasıl ekilir
- Lavanta dikimi yaptıktan sonra ne zaman çiçek açar
Lavanta fidesi ne zaman dikilir
En uygun zaman dilimi Kasım ile Şubat ayı içindedir. Neden bu dönemlerde ekim yapılmaktadır? Bu aylarda toprak uyku moduna geçer. Aynı şekilde lavanta fidesi de uykuya girer. Lavanta fidanını başka topraktan alıp farklı bir yere diktiğimiz zaman yere uyum sağlaması gerekir. Bunun için en uygun zaman kasım ile şubat ayları arasındadır. Lavanta fide fiyatlarına bakabilirsiniz.
Kasım ile Şubat ayları arasında lavanta fidesi dikilmelidir
Mart ayı toprağın, doğanın ve lavantanın uyanma dönemidir. Bu aydan itibaren lavanta fidanı köklenmeye başlar ve toprağa tutunur. Bu zaman diliminde ekim yapılırsa, bitkimiz toprağa kolayca tutunacaktır. Kasım ve şubat arasında dikim yapılmasının bir nedeni de can suyudur. Bu aylarda yağmurlar yağmaya başladığı için toprak nemli olacaktır. Bu nedenle ekstradan can suyu vermeye gerek kalmaz. Biz firma olarak lavanta dikmeye Kasım ayında başlarız.
Lavanta fidesi nasıl dikilir
Yine firmamıza gelen sorulardan biri de bahçeye lavanta fidesi nasıl dikilirdir. İki şekilde ekim yapılmaktadır. Makineli ekim ve elle dikim. Kısaca bunlardan bahsetmek isterim. Lavanta, bakımı kolay olduğu için çok fazla ilgi görmektedir. Yüksek verim almak için iki şey önemlidir. Birisi lavanta fidesi. İkincisi lavantanın dikimi. Ben bu yazıda ikincisinden bahsetmek istiyorum.
Makine ile lavanta fidesi nasıl dikilir
Traktörün arkasına bağlanan dikim makinesi başında oturan kişiler, fideleri dönen disk üzerine koyar. Tekerlek döndükçe fideyi toprak ile buluşturur. Arkadan gelen birisi de kökler dışarıda kalmasın diye elleri ile toprağı fideye yakınlaştırır. Günde makine ile dikim yapılırsa 15 dönüm ekim yapılır. Daha büyük tarlalara ekim makinesi ile gitmekteyiz. Tarlama lavanta fidesi diktirmek istiyorum diyenlere yardımcı olmaktayız.
Elle lavanta nasıl ekilir
10 dönümden küçük tarlalara manuel ekim tavsiye ediyoruz. 1o kişilik bir ekip kısa sürede ekimi yapabilir. Burada neler yapılması gerekir? Önce ekimin düzgün olması için ip çekilmesi gerekir. Dikim aralığı 1.40cm x 25cm idealdir. Bu ölçüler neden önemli? Ara çapalama ve hasat için traktörün zarar vermeden çalışması için bu ölçülere dikkat ediyoruz. 1 dönüme 2000 fide dikilir. Daha fazla olursa, bitki hava alamaz ve kurumaya başlar. Elle lavanta ekimi için bakabilirsiniz.
Makine ve elle dikim hangisi tercih edilmeli
Buna karar verebilmek için toprağın yağısı ve hava durumu önemlidir. Büyük arazilerde makine ile ekimi tavsiye ediyoruz. Çünkü traktör ile yapıldığı için kısa sürede büyük arazilere ekim yapılamktadır. Traktörün giremeyeceği yerlere elle yapılmasını tavsiye ederiz. Bir de 10 dönümden küçük bahçelere maliyeti az olduğu için elle olursa daha uygundur.
Lavanta tohumu nasıl ekilir
Bu başlık için size kısa bilgi vermek istiyorum. Yağlık lavanta ekmek istiyorsanız tohumdan uzak durun. Çünkü 4-5 sene sonra bitki yağı keser. Lavanta fidesi mutlaka çelikleme ile üretilmesi gerekir. Bulgaristan’dan getirilen çelikler önce kumda bekletilir. Sonra toprağa ekilir. Kasım ayına kadar günlük su verilir. Bu şekilde kök salması gerekir. Aşağıda örnek çeliklemeden elde edilen lavanta fidesini görebilirsiniz.
Aşağıda ise tohumdan elde edilen lavanta fidesini görmektesiniz. İki fide arasındaki farkı görebilirsiniz. Bu nedenle tohumdan değil çeliklemeden lavanta fidelerini dikmelisiniz.
Lavanta dikimi yaptıktan sonra ne zaman çiçek açar
Kasım ve Şubat arasında ekim yaptınız. Lavanta fideleri mayısta canlanmaya başlar. Köke çalışır. Gövdesini de büyütmeye çalışır. Haziran – Temmuz gibi çiçek açar. Arılar çiçeklere konarak bal yapmaya başlar. Lavanta balı hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz.
Lavanta fidesi ne zaman dikilir ve nasıl dikilir sorularına yanıt verdik. Her türlü konuda bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.