Lavanta yetiştiriciliği yüksek getiri sağlar. Sertifikalı toptan lavanta fidesi alın.
05326717688
Lavanta Yetiştiriciliği 10 Adımda Lavanta Tarımı Nasıl Yapılır?

Lavanta Yetiştiriciliği 10 Adımda Lavanta Tarımı Nasıl Yapılır?

Lavanta yetiştiriciliği, son zamanlarda en fazla aranan kelimelerdendir. Lavanta endüstriyel bitki olduğu için talebi her geçen gün artmaktadır. Lavantadan verim almak için dikkatli olmak gerekir. Lavanta ekimi yapmak isteyenler nelere dikkat etmesi gerekir bu yazıda bunlara yanıt vereceğiz.

Lavanta yetiştiriciliği nasıl yapılır

Lavanta ekimi bir kez yapıldıktan sonra 25 yıl hasat yapacağınız bir bitkidir. Bu nedenle ekmeden önce neyi nasıl yapmanız gerektiğini çok iyi bilmeniz gerekir. Lavanta Türkiye sitesi olarak bizden destek alanlara ücretsiz danışmanlık vermekteyiz. Siz de bizi arayabilirsiniz. Bu yazıyı yazmadaki amacımız lavanta ekecek olanların telafisi mümkün olmayan hata yapmalarını önlemektir. Lavanta yetiştiriciliği için bu bilgileri öğrenmeniz gerekir.

lavanta yetiştiriciliği 10 adımda nasıl yapılır
10 adımda lavanta nasıl yetiştirilir

10 adımda lavanta nasıl yetiştirilir

Aşama aşama bilmeniz gerekenleri aşağıda size aktaracağım. Ben Mustafa Karabacak. 8 yıldan beri lavanta yetiştiriciliği yapıyorum. Binlerce dönüm araziye ekibimiz ile ekim dikim yaptık. Bu nedenle kendimi lavanta konusunda uzman görüyorum. Her türlü bilgi destek için beni arayabilirsiniz.

1. Araştırma yapın.

Lavanta tarımına başlamadan önce yapmanız gereken en önemli madde araştırmaktır. Bu bitki hakkında derin bilgi sahibi olun. Lavantayı neden ekmeniz gerektiğine önce kendinizi inandırın. Getirisi nedir, ne kazandırır, maliyetleri nedir, alternatif ürünlere göre avantajları nedir. Tüm bu sorulara kendinizce yanıt bulun. İkna olduktan sonra lavanta ekimi için faaliyete başlayabilirsiniz.

2. Fide seçimi

Lavanta yetiştiriciliğinde en önemli adımlardan biri de fide seçimidir. Yağ elde etmek için mi, peyzaj için mi yoksa bal ormanı yapmak için mi ekim yapacaksınız. Her birisi için ekeceğiniz fide farklı olacaktır. Yağ elde etmek için ekmeniz gereken fide angustofilia, görsellik, peyzaj için ekeceğiniz tür intermediadır.

Fide seçiminde diğer bir nokta fideyi alacağınız yerdir. Lavanta fidesi her yerden alınmaz. Belli başlı merkezleri vardır. Bizim size önerimizi Tekirdağ/Saray’dır. Lavanta fide üreticileri burada yoğunlaşmıştır. Bir diğer nokta tohumdan elde edilen fideler alınmaz.

Piyasada tohumdan elde edilen fideler ucuz olur. Ucuz olduğu için ekmek isteyenler bunu almaktadır. Ancak 4-5 yıl sonra lavanta yağı keser. Bu yüzden çelikten elde edilen lavanta fidelerini tercih edin. Çelikleme ile elde edilen lavanta fidanları 25 yıl size kaliteli yağ verir. Lavanta fidesi fiyatları ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

3. Toprak seçimi

Lavanta yetiştiriciliği yazımızda bir sonraki madde toprağın seçilmesidir. Lavanta fidanı, toprak ayırt etmez denir. Evet bir bakıma doğrudur. Bu her yere ekilir demek değildir. Lavanta sulu arazilere ekilmez. Su, kökleri kurutarak bitkinin ölmesine neden olur. Karadeniz bölgesinde çok yağış alan yerlere önermiyoruz.

Lavanta kıraç toprağı sever. Bu nedenle, uzun yıllar ekim yapılmayan yerlerden yüksek kaliteli yağ alabilirsiniz.

Toprak %7 eğimli olması gerekir. Çünkü gelen su akıp gitmelidir. Bu nedenle düz arazilere ekilmesini çok uygun bulmuyoruz.

4. Toprağın hazırlanması

Lavanta yetiştiriciliği yapmak isteyenler, lavanta ekmeden önce toprağı hazırlamaları gerekir. Arazi, en geç 1 hafta öncesinden pulluk ile bir kez sürülmeli. Bir kaç gün sonra aysan ya da potinger ile geçilmelidir. Bundaki amaç toprağın hava almasını sağlamaktır. Bu şekilde toprak kum haline getirilerek lavanta ekimine hazır olur.

5. Lavanta ekim zamanı

Lavanta nasıl yetiştirilir yazımızdaki bir diğer maddemiz, lavanta ne zaman ekilmelidir. Biz Lavantayı Kasım ile Mart ayları arasında ekiyoruz. Bu dönemlerde meteorolojiyi takip ederek yağmurdan bir, iki gün öncesine randevu vererek ekim yapıyoruz. Lavanta ektikten sonra, can suyu vermek gerekir. Dediğimiz gibi yaparsanız yağacak olan yağmur, can suyu olur. Ekstra sulamanıza gerek kalmaz.

6. Lavanta ekimi

Lavanta yetiştiriciliğinde bilinmesi gereken konulardan biri de lavanta nasıl ekilirdir. Lavantanın kendine has bir ekim tarzı vardır. Fideyi toprakla buluşturmak sorunu çözmez. Lavanta iki şekilde ekilir. El ile ve makine ile. Biz büyük araziler için makine ile ekim yapılmasını tercih ediyoruz. 10 kişilik ekibimiz ile ekim makinesini getirerek profesyonel şekilde ekimi yapıyoruz.

https://www.youtube.com/watch?v=SgMEWiSm2AQ

Lavantayı el ile yapacak olanların dikkat etmesi gereken nokta, kökleri açıkta bırakmamaktır. Kök tamamen toprak ile buluşmalı, en ufak kısmı dışarıda olmamalıdır.

Ekim yaptıktan bir kaç gün sonra yağmur yağmazsa, can suyu vermeniz gerekir. Can suyu vermezseniz fireniz artacaktır. Lavanta ekimi hakkında bilgi almak istiyorum diyorsanız bizi arayabilirsiniz.

7. Lavanta yetiştiriciliğinde ot ile mücadele

Lavanta nasıl yetiştirilir konusunda en önemli noktalardan biri de lavantayı ota kaptırmamaktır. Yatırımcıların bu konuya dikkat etmesi gerekir. İlk sene ara çapalama yapmak gerekir. Lavantaya has ara çapalama makineleri mevcuttur. Traktörün arkasına bağlanarak tarlada bir kez gezinmek yeterlidir. Bu şekilde bahçedeki otlar kesilerek atılır. Sonrasında el ile köklerin olduğu yerde çıkan otların temizliği yapılmalıdır.

Ot ile mücadele konusunda deneyimli ekibimiz size destek vermektedir. Arayın

8. Bal arısı ve kovan

Lavanta yetiştiriciliğinde olmazsa olmazlarından biri de arıcılıktır. Ekim yapanlara dönüm büyüklüğüne göre kovan koymalarını tavsiye ediyoruz. 1 dönüme 2 kovana kadar koyabilirsiniz. Lavanta balı aynı zamanda ticari olarak size getiri sağlayacaktır.

9. Hasat

Lavanta yetiştiriciliğinde en önemli aşama olan hasada geldik. Haziran ve temmuzda çiçekler açınca tarlanız mor bir renge bürünecektir. Bu güzellik insanı büyülemektedir. Temmuz ayında hasat yapmanız gerekir. İlk yıl orak ile kesim yapılır. Bu aynı zamanda lavantanın budaması olur. Her budamadan sonra lavanta daha fazla gelişir. Lavantayı budamazsanız gelişim yavaşlayacaktır. Ekibimiz hasat zamanı destek vermektedir. Bizi arayabilirsiniz.

10. Distilasyon ve Yağ satışı

Hasat ettiğiniz lavanta saplarını ve çiçeklerini yağ elde etmek için distilasyona götürmeniz gerekir. Ülkemizde birçok yerde distilasyon merkezi kurulmuştur. Birçok yerde belediyeler kendi kurdukları merkezlerde distilasyon yapmaktadır. Distilasyon aşamasından sonra size lavanta yağınız ve hidrosolunuz teslim edilecektir. Aslında lavanta yetiştirme bu kadar kolaydır.

Distilasyon süreci bitince lavanta yağı ile lavanta suyu ayrılır. Her ikisinin de ticari değeri vardır. Lavanta yağı analizleri yapılarak fiyatlandırılır. 2022 yılında litresi 1500TL ye alıcı bulmaktadır. Lavanta suyunun litresi de 10TL den alıcı bulur. Tekrar hatırlatmak isterim ki bu fiyatlar sevtapolis angustifolia türüne aittir. İntermedia türünün yağı suyu getiri sağlamaz.

Lavantadan yapılan ürünlere bir kaç örnek

Adım adım lavanta yetiştiriciliği, lavanta nasıl yetiştirilir konusunu size anlatmaya çalıştım. Lavanta ekmek isteyenler, bizi arayıp fide seçimi ve diğer konular için bilgi alabilir.

Daha fazla bilgi almak için arayın

Mustafa Karabacak – Lavanta Uzmanı 0532 3816959

Küçük Rica: Paylaşır mısınız?