Lavanta yetiştiriciliği yüksek getiri sağlar. Sertifikalı toptan lavanta fidesi alın.
05326717688
Lavanta Yetiştirmeye Başlıyoruz: Lavanta Tarımı Nasıl Yapılır?

Lavanta Yetiştirmeye Başlıyoruz: Lavanta Tarımı Nasıl Yapılır?

Lavanta, eğer küçük bir bahçeniz varsa ve uygun şartlara sahipseniz yetiştirmesi kolay büyüleyici bir güzelliğe ve kokuya sahip bir bitkidir. Biraz paranız varsa, ekonomik durumunuz elverişliyse küçük bir tarlaya da ekim yapabilirsiniz. Lavanta tarımından birçok şekilde para kazanmanız mümkündür. Örneğin, taze ve kurutulmuş lavanta olarak satabilirsiniz. Ya da yağını, sabununu, kolonyasını, tütsüsünü yaparak kolayca para kazanabilirsiniz. Lavantadan para kazanmanın 10 yolu: Deneyin para kazanın

Peki lavanta yetiştirmeye nasıl başlayabilirsiniz? Aşağıda detayları bulabilirsiniz.

Lavanta tarımı için gerekli şartlar nelerdir

Lavanta, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı olan Akdeniz iklimimin olduğu yerlerde yetişmektedir. İkliminiz bu şekilde değilse, üzülmenize gerek yok. Yapılan son araştırmalara göre, iklimin soğuk olduğu yerlerde de ekim yapılmaktadır.

Kışların sert geçtiği Van, Bitlis, Ağrı gibi illerimizde de sağlıklı şekilde lavanta yetiştirmenin mümkün olduğu görülmektedir.

Lavanta toprağının ekim öncesinde iyi biçimde hazırlanmış olması gerekir. Toprak kum gibi inceltilmelidir. Fakat, lavanta killi toprakları çok sevmez. Toprağınız killi ise, başka yerden getireceğiniz kum, çakıl ve toprak ile zenginleştirebilirsiniz.

Lavanta için gerekli boşluk bırakmanız gerekir. Traktörün tarlaya girebileceği en uygun mesafe 140cm e 25cm olacaktır. Bu mesafe idealdir.

Lavanta yetiştirmeye başlayabiliriz

Lavanta tarımı yapmak için öncelikle doğru bilgiye sahip olmak gerekir. Lavanta tohumdan yetiştirilmez. Lavanta çelikten yetiştirilir. Tohumdan neden yetişmez, çünkü ekildiği yerin toprak yapısını ve hava koşullarını alıp farklı bir yağ değerlerine dönüşür. Bu istenen bir durum değildir. Çelikten yapılmasının nedeni, anaç lavanta öbeklerinden alındığı için en uygun yağ oranlarını korumasıdır.

Küçük bir bahçenize ekerken de çelikten oluşan fideleri kullanın. Yoksa 4-5 sene sonra yağ veriminiz kaçınılmaz düşecektir. Büyük tarlalara ekmeden önce size önerimiz küçük bahçelerinizde deneme yapmanızdır.

Hangi lavanta türünü yetiştirmelisiniz

  • İngiliz lavantası (Lavandula augustifolia): En çok ekilen lavanta türüdür. Bu büyüleyici kokuya sahip tür, yağı, kolonyası, sabunu, çiçekleri ve parfümü için tercih edilir. İngiliz lavantası ülkemizin hemen hemen yer yerinde yetişmektedir. Yağ üretmek için bu türü öneriyoruz
  • Sivri Lavanta (Lavandula latifolia): Genelde esansiyel yağı ve etkileyici kokuya sahip sabunu için tercih edilmektedir. Aynı zamanda çiçekleri için de yetiştirilir. Portekiz lavantası olarak da bilinmektedir.
  • Fransız lavantası (Lavandula dentata): Aşırı keskin kokusu ile Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü her yerde yetişmektedir.
  • Lavandin (Lavandula x intermedia): Hollanda lavantası olarak da bilinmektedir. İngiliz lavantası ile sivri lavantanın hibrid karışımı ile elde edilmektedir. Çok yüksek oranlarda çiçek ve yağ vermektedir. Ancak, yağı İngiliz lavantası kadar değerli değildir. Ülkemizde görsellik için tercih edilmektedir. Burdur, Denizli taraflarında sıkça yetiştirilmektedir.
  • İspanyol lavantası (Lavandula stoechas): Mor çiçekleri olur ve genelde buket yapılarak satılmaktadır. Çok soğuğa dayanıklı değildir. Süs bitkisi olarak tercih edilir.

Lavanta fidesi satın alırken dikkat etmeniz gerekenler

Lavanta Tarımı İçin Yapmanız Gerekenler

Öncelikle iyi bir danışman ile çalışmanız gerekir. Doğru türü ekmeli ve yağ çıkarmak için distilasyon merkezine sahip olmanız gerekir. Lavanta yağını çıkardıktan sonra, pazar aramamalısınız. Biz firma olarak alım garantisi veriyoruz. %100 garantili lavanta tarımı yapmaktayız.

Daha fazla bilgi almak için arayın 05326717688

Küçük Rica: Paylaşır mısınız?